UKHUWAHFILLAH

Monday, April 12, 2010

SALAM IMTIHAN


The Sahabat™ : Semalam time exam tiba-tiba dakwat pen aku habis pulak...jap lagi nak kena beli baru..Macam-macam la.. Ilham nak tulis post kali ni datangnya dari sebuah blog yang lebih hebat daripada blog aku ni..



http://suatuharinanti.files.wordpress.com/2009/02/imtihan1.jpg
Selamat berjuang di medan peperiksaan buat sahabat-sahabat sekalian!

Assalamu'alaikumwbt..
Masih belum terlewat untuk aku katakan sebegitu..
Masih belum terlewat untuk kita buka buku dan study!
huhu....(- -")

Dalam post kali ni aku cuma nak kongsi..
beberapa perkara yang harus kita ingat dalam usaha kita untuk dapatkan yang terbaik dalam peperiksaan..

1. Allah pencipta segala yang ada di langit & bumi samaada yang dizahirkan atau yang diluar kesedaran kita..
Contoh ciptaan-ciptaan Allah yang kita jarang sedar ialah ilmu, idea nak jawab exam, ketenangan, jawapan dalam exam, ilham, kejayaan dan lain-lain..

2. Allah pemilik segala..Semua perkara yang dicipta oleh Allah adalah milikNya dan Dia berhak memberikan kepada sesiapa sahaja..

3. Allah dah janji siapa minta kepadaNya, nescaya Dia akan makbulkan..dan Dia juga dah janji siapa usaha dia dapat..

4. Tingkatkan kebergantungan kepada Allah...
Sebagai hamba Allah yang sejati, kita haruslah meletakkan sepenuhnya pengharapan kepada Allah sebab Dia pencipta kita..Dia yang tahu segalanya tentang kita sedangkan kita sendiri belum tahu completely tentang diri sendiri..

5. Siapkan senjata...persiapan yang baik, hasilnya pun baik (banyakkan do'a, zikir, solat, akhlak yang mulia dan sebagainya..)

6. Ingat balik apa tujuan kita menuntut ilmu..

7. Tenang dalam apa jua keadaan (panik semasa exam, gagal dalam peperiksaan, masalah-masalah yang timbul sewaktu nak hadapi imtihan)...Itu semua ujian Allah untuk menguji keimanan kita kerana tidak sempurna iman seseorang itu sebelum Allah mengujinya..

Hmmm...(yes!! post kali ni aku sekali je 'hmm' :p)
Itu sahaja yang mampu aku kongsikan..
Aku doakan kejayaan kita bersama..
Semoga segalanya diredhai dan diberkatiNya..
Ameen...
Jangan direnung letihnya usaha, Tetapi renunglah manisnya sebuah kejayaan..."
Salam Imtihan~

The Sahabat™

No comments:

Post a Comment

HAMBA ALLAH

My photo
Malaysia
Tentang aku? Hanya Allah sahaja mengetahui sepenuhnya tentang siapakah diri hamba-Nya ini yang sebenarnya..